Nos, a címben feltett kérdésre adott válasszal kezdeném: az, mikor a magyar futsalválogatott (kispályás focistáink csapata) a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a kilenc honosított brazillal felálló Azerbajdzsán ellen játszik. Nézzük sorra, mi is ebben a multikultúra.

Először is, Azerbajdzsán Európa "hivatalos" határán túl, a Kaukázus déli részén fekszik, ergo földrajzilag Ázsiához tartozik.A másik egzotikum a brazilokban rejlik, akik ugye nagyon nem európaiak, de még csak nem is azeriek, úgymond "bevándorlók", nyilvánvalóan sportpolitikai megfontolásból kaptak állampolgárságot. A harmadik az, hogy mindez a kavalkád egy Európa szívében 1000 éve élő nemzettel vív párharcot annak fővárosában.

A jelenség nem egyedülálló, manapság úgy váltják a sportolók az állampolgárságot, mint a bankok a valutát, és a párhuzam mögött megbújik a gazdasági oldala is a tranzakciónak. Kirívó példát szeretnék említeni, lássunk néhány nevet a német labdarúgó-válogatott különböző korosztályaiból, akik tutira nem "árják": Mesut Özil, Kevin Kuranyi, Serdar Tasci, Cacau, Owomoyela, Asamoah, Mario Gómez, Miroslav Klose, Lukas Podolski, Aaron Hunt. Na itt aztán mindenféle származás keveredik ám! (Elég lett volna azt megemlítenem, hogy a böblingeni rendezvényen mennyi nem német nevű volt a németek között...) Németország bizony egyfajta "melting pot", olvasztótégely lett Európában a kultúrák és nemzetiségek tekintetében. A németeken kívül rengeteg példát említhetnék, manapság már nincs olyan ország, aki ne rendelkezne honosított versenyzőkkel.

Én a magam részéről nem helyeslem az ilyen tranzakciókat. Tudom, lehet túlságosan földhözragadt vagyok és elmém korlátolt ahhoz, hogy kiszabaduljon a nacionalizmus bűvköréből, de én ezt az egész globalizációt meg túlzott mértékű európai integrációt ellenzem (na, majd jön, hogy EU-ellenes szélsőjobbos vagyok...). Az EU-ban egyre inkább elveszik a nemzeti jelleg, ezt tartom legnagyobb hátrányának. Na meg a sportnak azon tendenciáját, miszerint árucikké válik a sportoló és oda megy, annak az államnak a mezét veszi fel, amelyik a legtöbet fizeti érte.

Magyarországon is van ilyen ember, egy kézilabdázó, hazánk legújabb kori potenciális árulója. A legszomorúbb, hogy ő volt a kézilabda-válogatott csapatkapitánya, most azonban minden jel szerint spanyol lesz... Nagy Lászlóról (vagy inkább Ladislao Grande?) van szó, aki eladta a hazáját a "biztos jövőért" és "családja érdekeinek szem előtt tartásáért". Na nem mintha éhhalál fenyegetné a Barcelona játékosának családját, de hát mint tudjuk, a pénz és a kapzsiság csúnya dolgokra képes. Mélységesen elítélem majd Nagy Lászlót, ha véglegesen állampolgárságot vált, és hazaárulóként fogom őt a tévé előtt köpködni, ha játszani fog. Egyik kedvencem volt, szerette az ország, sokak példaképe volt, felnéztünk rá. Lényegében már döntött is: lemondta az EB-szereplést. Itthagy minket.

Végezetül nézzük meg a honosított magyarokat: róluk csupa jó benyomásom van, a meccseiken megszakadnak a címeres mezben (sokszor jobban, mint "ősmagyar társaik...), tisztelik, becsülik, szeretik az országot. Talán a sors fintora, hogy Nagy utódja Eklemovics Nikola lett a válogatottnál, aki a délszláv háború elől menekült Magyarországra. Egy honosított magyar, aki meg fog szakadni azért, hogy minél előbb végezzünk az ausztriai EB-n. Apropó, ma 29:29-es döntetlent értünk el a franciák ellen (a vezéregyéniségük bizonyos Nicola Karabatic, elég "franciás", ugye?) a nyitómeccsen Bécsújhelyen, szinte telt ház előtt (a csarnok 80%-a magyar szurkoló volt). Néhány név zárásnak a pályára lépő magyarok közül: Puljezevics Nenad, Krivokapics Milorad, Schuh Timuzsin...

A bejegyzés trackback címe:

https://dadobacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr391686360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gali Máté · http://hetimate.blogspot.com/ 2010.01.20. 00:26:29

Így van. Az EU-t nem szabad szidni. Aki ezt teszi nyilas-fasiszta, antidemokratikus, EU-ellenes stb.

Grafi 2010.01.21. 01:13:09

Az EU-nak nem hiszem, hogy sok köze lenne a honosításokhoz, meg tudtommal minden EU-s ország polgára egyben uniós állampolgár is, akire vonatkoznak az Unió szabadságelvei, értsd: oda megy, ahová akar.
A brazilozást én sem csípem, de volt szerencsém ott lenni az azeriek sajtótájékoztatóján és az Alesio nevű játékosuk folyékonyan beszél oroszul, tehát valamilyen közük csak van az országhoz, például évek óta ott teremlabdarúgnak... De nem védem őket, igazából egy azeri milliárdos pénzmosásának alanyai.
Nagy Laci elvesztését sajnálom (bár még ne vegyük biztosra az "átigazolását"), de szíve joga választani, és lehet, számára van annyira fontos kint maradni, mint Krivokapicséknak piros-fehér-zöldben játszani. És egyáltalán nem lesz például az én szememben rosszabb sportoló attól, hogy már nem a magyar himnuszt dúdolja a meccsek előtt. Vagy ha már a sportból is politka lesz, akkor lehet bennem van a hiba: rossz blogokat olvasok. :o)

Bálint
u.i.: amúgy hajrá Dani, blogolj te is!

Dado bácsi · http://dadobacsi.blog.hu 2010.01.21. 12:05:08

Hát Bálint, sajnos a legtöbb állampolgárság-váltás mögött gazdasági és politikai érdekek húzódnak meg...de vannak kivételek, mint említettem, például Eklemovics nem a pénzért jött ide, hanem mert a hazájában háború volt. Nagy Laci viszont egyáltalán nem titkolja, hogy a pénz motiválja. Olvastam ma Sterbik Árpád nyilatkozatát, hogy örülne, ha Laci ott játszana (mellesleg már ő is spanyol, szerbiai magyarként még a szerbek kapuját védte nemrég, de őt is elrántották az anyagiak - na ez is micsoda multikulti...). Én meg rohadtul nem örülnék, de ezek után már akkor is gyanúsan néznék rá, ha maradna...

robiT 2010.02.11. 12:46:31

Hali!

Eloszor is gratula a boghoz elolvasgattam, nagyon jo!

Viszont ehhez a temahoz lenne hozzafuznivalom! A nemet valogatottban igen sok kulfoldi nevu jatekos van, de a hangsuly a kulfoldi nevu, mert ezek majdnem mind itt szulettek, csak a szuleik mondjuk torokok, brazilok stb.
Sokan kritizaljak ezmiatt a nemeteket, de nem latjak azt, hogy ezek a focistak nemetnek szulettek, tehat a nemet valogatottban van a helyuk! (ezt nemreg tudtam meg, miota kint elek, mert eddig en is igy lattam mint te)
Amiben azonban igazad van, hogy "multi-kulti" egy orszag, mert itt eleg sok kulfoldi el, mert gazdasagi nagyhatalomnak szamit es ellenben magyarorszaggal itt van jovoje az embernek, ezmiatt vonzonak talaljak a kulfoldiek!
Azonban az mas kerdes, hogy a torokok idejottek es nem tudnak alkalmazkodni a kulturahoz, hanem a sajatjukat hozzak ide, es velemenyem szerint ez az amiert nem szeretik annyira oket!
Szoval en ugy gondolom, ahogy te is mondtad, embernek szive joga az adott esetben az allampolgarsagat kivalasztani!
Nekem is kettos allampolgarsagom van, es megfogadtam magamnak, hogy ha kerdezik buszken allitom majd, hogy magyar vagyok, mert ott nottem fel es oda huz a szivem, azonban nemetorszagban elek, mert itt ugy gondolom tobb eselyem arra, hogy valora valtsam az almaimat!

u.i.: de majd nyaron ha hazajottem egy sor mellett visszaterunk ra! (jo sarkany sor azert hianyzik a szervezetemnek!) :D
süti beállítások módosítása